Sayfalar

18 Mart 2015 Çarşamba

Çanakkale Zaferi

Gerçek çıkış sebebinin bir muamma olduğu I.Dünya Savaşının 1914 yılında patlak vermesinden sonra devletler saflarını belirlemiş ve ikiye ayrılarak Dünya Haritasının tam ortasında Avrupa’da kozlarını paylaşmaya başlamışlardır.  
Bir yanda İtilaf Devletleri, diğer yanda İttifak Devletleri. İtilaf Devletleri’nde İngiltere, Fransa, Rusya denilen devletler. İttifak Devletleri Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Bulgaristan Krallığı, Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya’dan oluşmaktaydı. Savaş başladıktan sonra İtalya İttifak devletlerinden ayrılarak İtilaf Devletlerine katılmıştır. Ayrıca Amerika’da İtilaf Devletlerinin yanında yer almıştır. 1917 yılında ise Rusya ülkesindeki ihtilalden sonra İtilaf Devletlerinden ayrılarak savaştan çekilmiştir.
Savaşın başlamasından bir yıl sonra yani takvimler 1915 başını gösterdiğinde gözlerini toprak hırsı ve kin bürümüş İngiliz ve Fransızlar Anadolu topraklarını kendilerine hedef seçmiş, topraklarımızı bölmek için tüm donanmalarını Çanakkale Boğazı önlerine yığmışlardı.
Aylar süren şiddetli bombardıman sonrasında bir adım mesafe kat edemedikleri gibi ağır kayıplar verdiler. Zira karşılarında imanı pak inancı tam Anadolu’nun pırıl pırıl insanı duruyordu. Zoru gören düşman birlikleri 18 Mart 1915 tarihinde geri çekilmek zorunda kaldılar. 
Mustafa Kemal ve silah arkadaşları önderliğinde büyük dedelerimizin bundan 100 yıl evvel tarih sayfalarına altın harflerle kazıdıkları bir zaferi kutlamanın gururunu ve onurunu yaşıyoruz. Bizlere Anadolu’nun bu verimli ve kutsal topraklarını miras bıraktıkları için kendilerine ne kadar şükretsek azdır. Bu vesile ile tüm şehitlerimizin huzurunda saygı ile eğiliyor ve onları minnetle anıyoruz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder