Sayfalar

5 Haziran 2015 Cuma

Behiye Aksoy

Çocukluğumdaki billur sesli kadın, kadife sesli büyük sanatçı BEHİYE AKSOY hayatını kaybetti. Allah’tan rahmet diliyorum. Henüz daha ilkokula yeni başladığım yıllardı rahmetli Behiye Aksoy’la tanışmam. O zamanlarda babamın aldığı Plak ve kasetleri vardı evimizde. Annem keyifli olduğu ya da efkarlı olduğu zamanlarda dinlerdi kendisini. Ben de çocuk olmama rağmen annemle birlikte dinlerdim onu.
O zamanlarda sözlerin manasından çok bir şeyler anlamasam da melodi ve billur ses beni dinlendirirdi. Çoğu zaman da dinlerken uyurmuşum. Çocukluk işte. Ahhh ne günlerdi onlar. Hayat daha zordu. Yoksulluk, perişanlık doluydu hayat. Her şeye rağmen geleceğe özlem duyduğum, ufacık şeylerden de mutlu olduğum günlerdi o günler.

Behiye Aksoy Abla’yı dinlerken mutlu olduğum gibi. Sesi tüm bedenime ruhuma işlerdi adeta. O zamanda dinlediğim o ses, o tını hala kulaklarımda şimdi.


Aradan yıllar geçti ama babamın o zamanda aldığı plak ve kasetlerini ben hala muhafaza ediyorum. Gündelik yaşamın bunalttığı anlarda ya da huzur aradığımda kasetçalara koyup dinliyorum.
31 Mayıs 2015 Pazar günü hayata gözlerini yuman sanatçının cenazesi Teşvikiye Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi dün.
82 Yaşında hayata ve sevenlerine veda eden sanatçı geçen yıl zatürree teşhisiyle hastaneye kaldırılmıştı. 2001 yılından bu yana özel bir bakımevinde kalmakta olan sanatçı aynı zamanda Alzheimer hastasıydı.

Babasının memur olması sebebiyle taşındıkları Ankara’da Ankara Radyosu’nun açtığı ses yarışmasını 200 kişi arasından kazanan Behiye Tetiker burada stajyer sanatçı olarak müzik hayatına adım atmış, 9 yıl radyoda çalıştıktan sonra 1951 yılında saz sanatçısı Halil Aksoy ile evlenmişti. Bu evlilikten sonra Aksoy soyadını kullanmaya başlayan billur sesli sanatçı Ankara Göl Gazinosunda sahne almaya başladığı yıllarda halkın da sevgilisi olur adeta. Bu başarısı Maksim Gazinosunda Zeki Müren’le birlikte sahne almasını sağlar. Ayrıca Maksim Gazinosunda sahne alan ilk kadın assolist olur. Taş plaklarla, filmlerle ve sonrasında çıkardığı kasetlerle Türk Halkının gönlünde taht kuran sanatçı hep gönlümüzde ve yüreğimizde o güzel sesiyle , o  sançtı ve hanımefendi duruşuyla yaşayacak. Buna bütün samimiyetimle inanıyorum.
Plak ve Kasetleri:
Behiye Aksoy (Şençalar Plak)
Dumanlı Meyhaneler (Grafson Plak)
Kıskanırım (Atlas Plak)
1972 Yılının 12 Altın Şarkısı (Atlas Plak)
Unutulmayan Şarkılar Konseri (Atlas Plak)
Sizin İçin Seçtiklerimiz (Yavuz Plak)
Anılarla Sadettin Kaynak (Yavuz Plak)
Unutulmayanlar 1 (Coşkun Plak)
Çağrı (Lider Plak)
Kapın Her Çalındıkça (Coşkun Plak)
Nankör (Harika Plak)
Ölmeyen Nağmeler - Buket 1 (Harika Plak)
Bir Zamanlar 3 (karma) (Ossi Müzik)
Ayrilamayiz Artik
At Kadehi elinden
Elbet birgün bulusacagiz
Bir Kara Sevda
Bir garip yolcu

Rol Aldığı Filmler:

Kederli Günlerim (1967)

Falcı (1972)

Deli Deli Tepeli (1975)

Taş Plaktan Bugüne (1989)


ALLAH RAHMET EYLESİN SEVGİLİ BEHİYE ABLA... 
ŞARKILARINI CENNETTE SÖYLEMEN DİLEĞİYLE...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder