Sayfalar

21 Temmuz 2014 Pazartesi

Bayram Geliyor:Ramazan Bayramı

Neşe, sevinç ve kardeşlik duygularını yüreklerimizde coşkulu ve dolu dolu yaşadığımız özel günlerdir bayramlar.

Yaşlanıyorum mu nedir:) son yıllarda bayramlar yaklaştıkça hep çocukluğumdaki doyumsuz
bayram günleri aklıma geliyor ve o bayramlara özlem duyuyorum.
Belki bu duyguyu birçoğumuz yaşıyordur.  
Mutlulukları paylaştığımız, ihtiyaç sahiplerine yardım elimizi uzattığımız, düşkünleri ve hastaları ziyaret ettiğimiz, yoksullara maddi ve manevi destek vermeye gayret gösterdiğimiz, büyüklerimizi ziyaret ettiğimiz, çocukları küçükte olsa hediyelerle sevindirdiğimiz, ceplerine bayram harçlıkları koyduğumuz özel müstesna günlerdir bayramlar.
Ama bunların bir kısmını sanki artık yapmıyoruz gibi geliyor bana; ya da örneğin çocukların ceplerine bayram harçlığı koyduğumuz da küçümseniyor sanki bu miktarlar. Belki de şimdiki çocukların eskilerden daha fazla şeye sahip olmalarından kaynaklanan bir doymuşluktur bu. Bilemiyorum…
Bir ay boyunca sağlıklı olanlarımızın oruç ibadetini yerine getirirken nefsine ket vurup dizginleri eline aldığı ramazan boyunca günah işlememeye itina gösterdiği günlerin sonunda kazandığımız bir ödüldür aslında bayram.

Oruç farizasını bazı özürleri sebebiyle yerine getiremeyenlerimizin de yüreklerindeki mahçubiyeti hissederek yüreklerinin yumuşamış olması önemlidir elbette. Bu arada belirtmeliyim ki iki yıldır
yaşadığım rahatsızlık sebebiyle orucumu tutamamaktayım. Ben de özrü olanlar sınıfına giriyorum.
Allah nasip eder de rahatsızlığım tamamen geçerse inşallah bu huzur veren, vücudumuzdaki organların dinlenmesini sağlayan ve hücrelerin yenilenmesine vesile olan bu ibadeti
tekrar yerine getiririm inşallah. Bu durumda 2 yıldır hücrelerim yenilenmiyor demektir:)
Şaka bir yana manevi ve psikolojik kaybımın büyük olduğunun bilincindeyim.

Ramazan boyunca insanın zihninde kendi manevi değerini tartması, insan olarak acizliğini fark etmesi ve yüce ALLAH’ın insanoğluna sunduğu eşsiz nimetlerin değerinin anlaşılması adına oruç önemli ve güzel bir ibadettir elbette. İnsan olduğumuzun hatırlanması, yaradılış gayemizin anlaşılması demektir aslında bayramlar.

Öyleyse yapmamız gerekeni yapalım hep birlikte. Yüce ALLAH’ın bize sunduğu bu özel günleri kendimize fırsat bilip, kini, nefreti bir kenara bırakıp, içimizdeki şiddet duygularından kendimizi arındırarak, aramızdaki dargınlıklara, gönlümüzdeki kırgınlıklara bir son verelim. Birlik ve beraberlik duygularımızı güçlendirelim.  Hepimiz birbirimizin düşmanı değil kardeşiyiz. Farklı düşüncelere, farklı davranışlara sahip olsak ta aynı kültürün birer parçasıyız. Bu toprakları bizlere emanet eden yüce atalarımızın önünde hürmetle eğilip emanetlerine sahip çıkıp kemiklerini sızlatmadan ruhlarını şad etmeliyiz.

Birlik ve beraberlik ruhumuzu en uç noktaya taşıma konusunda hepimiz üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirmeliyiz. Ancak o zaman bayramlarda ulaştığımız bu huzurlu, mutlu ve sevinç dolu günlerimizi yılın tüm gününe yayabiliriz ve toplum olarak yılın 365 günü neşe içinde yaşayabiliriz.
Sağlık dolu nice mutlu BAYRMLAR’a ulaşmayı ALLAH cümlemize nasip etsin inşallah.

BAYRAM GELİYOR

Ayların sultanını geride bıraktık
Ahret çıkınımıza biraz azık kattık
İblisi hüngür hüngür ağlattık
Gözümüz aydın bayram geliyor



Kızlar temizler köşe bucak evleri
Analar hazırlar tatlıları, köfteleri
Yoksulların bak gülüyor yüzleri
Gözümüz aydın bayram geliyor




Arife günü kabre ziyarete gidilir
Bilenler dua eder, hatim indirir
Ölenler rahmetle yâd edilir
Gözümüz aydın bayram geliyor





Coşkuyla yeni elbiseler giyilir
Bir bir gurbetten sılaya dönülür
Şekerliklere lokum, şeker konulur
Gözümüz aydın bayram geliyor







Evlerimiz o gün dolar taşar
Küçükler büyükleri ziyarete koşar
Yaşlıların gözünden yaşlar düşer
Gözümüz aydın bayram geliyor




Yüce Rabbim lütfeyledi bunu bize
Şeytan bayram namazında gelir dize
Yaşar’ım gerek yok fazla söze
Gözümüz aydın bayram geliyor

- 19.07.2014 Yaşar SALDIK 12:12 -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder