Sayfalar

19 Aralık 2015 Cumartesi

Müzik: Eartha Mae Kitt

Amerika’nın Güney Carolina bölgesi verimli toprakları ve bu topraklarda yetiştirilen pamuğu ile meşhurdur. Takvimler 17 Ocak 1927’yi gösterdiğinde bu tarlalardan birinde çalışan Kızılderili ve Afro-Amerikan melezi  bir anne, tarlada doğum yapar ve bir kız çocuğu dünyaya getirir. Doğum tarlada gerçekleştiği için olacak ki kızına da Eartha (toprak) ismini koyar. Eartha, Alman asıllı olduğu söylenen ve annesinin çalıştığı çiftliğin sahibi olan babasını hiç tanımadan büyür. Tabi bu açık renkli kızın 1950’li yıllarda milyonların kalbinde taht kuracağını elbette kimse o zamandan tahmin edemez.
Sekiz yaşına kadar annesinin yanında büyüyen Eartha teninin diğer insanlardan daha açık olması sebebiyle zenciler arasında dışlanır. Beyazlar arasında da melez olduğu için kabul görmez. Bu nedenle annesi Eartha’yı New York’ta harlemde yaşayan teyzesinin yanına gönderir. Teyzesi bu utangaç yeğenini burada Katherine Dunham Dans Kumpanyası’na kayıt yaptırır. Amacı yeğenin toplumla kaynaşıp girişken olmasını istemesidir. Ama bilmeden Eartha’nın hayatını değiştirecek adımı atmış olur. Eartha bu gurupla daha henüz 20 yaşına gelmeden evvel bütün dünyayı dolaşır. 
Bir Fransa turnesinde Paris’te ünlü aktör ve sinema yönetmeni Orsen Welles Eartha’nın yeteneğini keşfeder ve Dr.Faust filminde Truvalı Helen karakterini oynaması için teklif götürür.
Eartha teklifi kabul eder. Bu vesile ile Eartha Sanat dünyasına adım atar. Gece kulüplerinde şarkılar söylemeye başlar. 1950’lerde Eartha Kitt’in yolu bir turne esnasında İstanbul’a düşer. Burada yeni açılmış olan Kervansaray gazinosunda sahne alır ve Kâtibim (Üsküdara Giderken) şarkısını Fransız aksanıyla seslendirir. 
1960’lara kadar televizyon, film ve gece kulüplerinde şarkı çalışmalarına devam eder. 
Bu yıllarda seslendirdiği Let’s Do It, Champagne Taste, C’est si bon, Monotonous, Santa Baby ve Katibim  gibi şarkılarla sanat hayatının zirvesine çıkar.
Dört dili çok iyi konuşan ve 10’dan fazla dilde şarkı söyleyebilen, 35 filmde rol alan sayısız long play, single ve CD çıkartan Eartha, elde ettiği başarılarla müzik dünyasında Emmy ödüllü ve altın plaklar başta olmak üzere sayısız ödül kazanır. Sanat ve müzik dünyasına adını altın harflerle yazdıran Eartha Kitt  25 Aralık 2008’de, 81 yaşında kolon kanserinden hayatını kaybeder. Geride ise müzik dünyasına hiç unutulmayacak eserler bırakır.
İşte böyle yalnızca hafta sonlarında vakit bulduğumda, sesinin rengini çok beğendiğim Eartha gibi sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde kitap okumayı çok seviyorum.
Bu hafta sonu da Eartha Kitt’in seslendirdiği şarkılar eşliğinde kahvemi yudumlarken okuma keyfime keyif kattım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder